Op deze pagina vindt u de laatste nieuwtjes omtrent het museum.                                    

Voor het bijwonen van alle activiteiten gelden de toegangsprijzen van  het openluchtmuseum.
Seizoen 2018
Geplaatst op 2018-01-10 15:04:33

Het seizoen 2018 begint op zaterdag 31 maart.

In 2002 zijn de reuzen Ellert en Brammert, als blikvangers fungerend bij de ingang van het museum, geheel vernieuwd. Waren zij aanvankelijk afgebeeld als "platte figuren", nu zijn het rondborstige kerels.


Demonstratie spinnen op het spinnewiel
Geplaatst op 2018-01-10 15:01:44

Het hele seizoen kunt u ’s middags regelmatig een demonstratie spinnen op een spinnewiel bijwonen.

Ina Ottens-Weggen heeft het spinnen van huis uit meegekregen en spint schapen- en alpacawol en af en toe hondenhaar.

De wol is te koop, ook verkoopt ze antiek en curiosa.


Tentoonstelling: Het verhaal achter het Oranjekanaal.
Geplaatst op 2017-08-17 08:21:25

Rond 1850 werd de aanval ingezet op het grote veengebied van Zuidoost Drenthe. Het bruine goud, de turf, lag hier in overvloed voor het grijpen.
In 1853 werd hiervoor voortvarend gestart met het graven van een kanaal dwars door Drenthe. Dit kanaal kreeg de naam ORANJEKANAAL. In 1856 was het kanaal over een afstand van 20 kilometer gevorderd en werd het Odoornerveen bereikt. Hiervoor moest eerst de rug van Sleen worden doorgraven. Over die rug lag van oudsher een van de belangrijkste doorgaande routes: van Coevorden naar Groningen. Bij de brug die over het kanaal gebouwd werd concentreerde zich de bebouwing van de nieuwe veenkolonie en ontstond in 1854 het dorp Schoonoord. Het Oranjekanaal heeft voor Schoonoord een bijzondere betekenis.
Het ontwerp van de tentoonstelling is van de hand van Willem Vugteveen en er is mede vormgegeven door fotograaf Sake Elzinga.

 
Keuterij
Geplaatst op 2017-05-31 13:26:57

Een prachtig boek over de laatste keuterijen in Drenthe. Keuterijen zijn kleine boerderijen met een geringe hoeveelheid land waarvan de boeren nauwelijks konden leven. Vaak hadden zij naast het werk op het land nog een bijbaan nodig om rond te kunnen komen. Als melkrijder of als knecht op een grotere boerderij bijvoorbeeld. Als eerbetoon aan deze hardwerkende boeren en om te voorkomen dat deze pareltjes in het landschap uit onze herinnering verdwijnen, is op initiatief van Het Drentse Landschap en de Bond Heemschut een prachtig boek samengesteld. Een boek voor op de koffietafel, met schitterende foto's van Sake Elzinga. De teksten zijn van journalist Eric le Gras en historicus Hans Ladrak.
Twee Drenten waarvan de een als kind op een keuterij woonde en de ander regelmatig bij opa een oma kwam op de keuterij. Zij vertellen het verhaal van het dagelijks leven in armoede en van de sterke banden met familie en buurtgenoten.
De foto’s van Sake Elzinga uit het boek zijn met enkele extra foto's tentoongesteld in de ‘keuterij’ van het openlucht museum Ellert & Brammert.
 
Historische drukkerij
Geplaatst op 2016-10-07 13:39:04

Grafische Werkplaats ‘DE DRUKPERS’.

 

In het Openluchtmuseum Ellert en Brammert vindt u De Drukpers In expositiegebouw 2, naast de geologische tentoonstelling. De Drukpers houdt oude ambachtelijke druktechnieken  in ere en geeft  aan bezoekers een beeld van een drukkerij uit de periode 1900 – 1950 door te werken met de Heidelberger Degel Automaat (HDA), enkele antieke degelpersen en een etspers. Er wordt dus voornamelijk gewerkt met hoogdruktechnieken. Andere druktechnieken worden verder ontwikkeld en gefaseerd aangeboden. U ziet de diverse drukpersen aan het werk maar u kunt er ook zelf mee aan het werk.

De drukkerij wordt in bedrijf gehouden door een groep vrijwilligers die, al of niet,  affiniteit hebben met het grafisch bedrijf en uiteenlopende vaardigheden hebben op het gebied van (grafische) technieken, materialenkennis en bovenal creativiteit.

De Drukpers is de voortzetting van het Grafisch Proeflokaal Orvelte (GPO) dat in januari 2014 de deuren moest sluiten. Het GPO was ontstaan vanuit de Stichting Grafisch Erfgoed. Die stichting beheerde een verzameling klassieke en authentieke grafische apparatuur en persen, voor het overgrote deel verkregen uit de verzameling van de in 2010 overleden grafisch kunstenaar Toon Wegner. Doel is nog steeds een deel van die verzameling voor het nageslacht te bewaren en met die apparatuur de grafische kunst en de grafische technieken bij een breed publiek onder de aandacht te brengen, precies zoals Toon Wegner dat voor ogen had. De Drukpers is dus geen museum op zich, maar een Grafische Werkplaats.

https://www.facebook.com/dedrukpers

 


Filmapparatuur
Geplaatst op 2013-11-13 13:06:06

In het Armenhuis is een tentoonstelling te zien van filmapparatuur van vroeger tot heden.
Aanbieder van deze filmuitrusting verzameling is:
 
Jan Haddering.
Geboren in Buinen en woonachtig in Assen.
Hoe is deze verzameling tot stand gekomen:
 
Eind 1968 kreeg ik mijn eerste filmcamera.
Vanaf de eerste dag heeft deze hobby mij gepakt.
Uiteraard familiefilms maar ook natuur en cultuur hadden mijn aandacht.
Met de gemaakte films ging ik o.a. langs bejaardentehuizen.
In de jaren 80 ging ik film overzetten naar video en tegenwoordig naar DVD.
Omdat de mensen dan hun oude filmapparatuur niet meer nodig hadden, nam ik die vaak over.
Zo is mijn verzameling gegroeid en ben ik blij dat ik het via Ellert en Brammert kan laten zien.
Van de 100 projectoren die ik had zijn er zo'n 75 geplaatst.
Verder veel camera's dubbel 8, single 8 en super 8.
Dan nog plakpersen, viewers, lampen, tijdschriften enz..
Ik hoop dat het een aanwinst is voor het museum.
Jan Haddering.

Het veenlijk
Geplaatst op 2010-04-26 13:19:48

                                      De man van Tollund              

Deze replica is vervaardigd door Eva Lukkenaer van pottenbakkerij "de Vuurplaats" in Wijster.
www.pottenbakkerijdrenthe.nl

De man van Tollund, in 1950 bij Silkeborg ( Denemarken) aangetroffen door turfstekers, is het bekendste veenlijk van Noordwest-Europa.
Met name het hoofd van de man is perfect bewaard gebleven.
Het lijkt alsof hij even ligt te slapen.
Uit onderzoek is gebleken dat de man van Tollund omstreeks 350 voor Christus om het leven is gekomen.
Hij werd opgehangen of met een touw gewurgd, waarschijnlijk als een offer aan de goden.
Oude schooltje
Geplaatst op 2017-07-26 13:30:48

Elke woensdag- en zondagmiddag wordt er voorgelezen in het oude schooltje. Op afspraak kan ook voor groepen op andere dagen worden voorgelezen.
In de vakantieperiode ook op dinsdag- en donderdagmiddag.

Aanvang 13.30 uur